pic2-viva 1 1 (2) 3 5 2
Best Quality

Шри Ланка

Шри Ланка

 

 

Природа, Будизъм и Аюрведа в едно цяло!

25 ноември – 6 декември 2016 г.

Какво е времето? Може би още един неуспешен опит да бъде измерена вечността. Разтяга се като дъвка в ръцете на дете. Прелетява бързо като закъснял влак или се движи лениво, като преди първа среща с любимия човек. Всяко пътуване спира времето в една точка. Там, където във вихъра на емоциите от срещата с друга култура, приемаме красивата различност на света като наша и  оставяме част от сърцето си завинаги. Досегът с другите народи и култури ни позволява да прогледнем през изкривеното стъкло на ежедневното мислене, да осъзнаем, че различните от нас хора по цвят и религия, са всъщност другото измерение на нашата божествена душа.

Позволете ни да ви заведем в този магичен свят!

 

 

 ДЕН  1 HABARANA

 

Излитаме от София в 19.40 ч. Кацаме в Доха 01.15. Продължаваме за Коломбо в 02.25.

Пристигаме на международното летище Бандаранайке в 9.20 ч. сутринта. Трансфер до хотела в Habarana през Pinnawala. След настаняването в хотела се отправяме към първата забележителност, а именно сиропиталището за слонове в Pinnawala. То е основано през 1975 г, като подслон за изоставени и ранени слончета. Днес броят на слоновете се е увеличил  повече от 40 пъти, в това число и бебета слончета, донесени от различни места, както и родените бебета, в резултат от програмата за развъждане. Очаква ни неповторимо изживяване. 

След това посещаваме Dambulla Cave Temple, който датира от първи век преди

Христа. Това е една от най –впечатляващите пещери, намиращи се в Шри Ланка. В района има повече от 80 документирани такива. Основните забележителности са разпръснати измежду 5 пещери – предимно статуи и рисунки. Всички те разказват за живота на Буда. Тук ще изброим 153 будистки статуи, 3 статуи на управлявали Шри Ланка крале и 4 статуи на богове и богини (вкл. на  Вишну и Ганеш). Стенописите покриват площ от 2100 кв. м. На тях са изобразени изкушението на Буда от демона Мара и първата проповед на Буда.

Следва трансфер до хотела. Вечеря. Нощувка в Habarana.

 

 

 

05 04

03 02

24 23

 

25

 

ДЕН 2  HABARANA –SIGIRIYA –

 

Закуска в хотела. След нея отпътуваме за Сигирия.Там посещаваме „Лъвската скала“, смятана за осмото чудо на света, както и градът, който я заобикаля. Древните исторически писания разказват за крал Касапа, който убил своя баща и се възкачил на престола, предопределен изначално за брат му Могалана. За да се спаси от преследващите го войски, Касапа издигнал своя дворец на билото на скалното плато Сигирия. Ще разгледаме Монашеския комплекс. Там може да видите пещерни храмове, басейни и най-старите добре запазени градини.  Свободно време. Вечеря и нощувка в хотела.

 

26 27

28 29

 

 

ДЕН 3  HABARANA / MATALE / KANDY (94 Km)

След закуска се отправяме към град Канди през Матале.

Посещаваме градините за подправки и билки. Тези дарове на природата се използват не само за готвене, но и за лечебни цели в Аюрведа.

Ще научим повече за лечебните им свойства и как да ги ползваме у дома.

Лечебната им сила е била известна още на фараоните и китайските императорите.

Следва посещение на шоу с традиционни танци. Тези танци са били измислени с цел забавление на краля. Представляват ферия от традиционни облекла и музика.

Вечеря в хотела. Нощувка в Канди.

 

 

0710

0609

08

 

 

 

ДЕН 4 KANDY / NUWARA ELIYA (76 Km)

След закуска отпътуване за Nuwara Eliya през водопадите Ramboda.

Град Канди е вторият по население в Шри Ланка след столицата Коломбо – 100 000 души. Известен още като последната столица на кралете Sinhala, градът е разположен край спокойно изкуствено езеро, скътано в долината между тропическите хълмове.

Тук сингалските царе се съпротивлявали в продължение на векове на португалците, а след това до 1815 г. и  на британците. Най-ценното им съкровище било и все още е Зъбът на Буда, за който легендата гласи, че бил спасен от погребалната клада в Индия през 543 г. пр.н.е, а след това внесен тайно в Шри Ланка през 4ти век след н.е, в косите на една принцеса. Който притежавал зъба, имал и божественото право да владее тази земя.

Ще разгледаме и прословутите работилници, магазинчета и базари в района.
Програмата продължава с „The Mackwoods Labookellie“ – чаена фабрика, популярна с прясно сварения си чай, събран от невероятните хълмове край града, поднесен с един невероятен домашен шоколадов сладкиш, на който ще оставим достатъчно време да се насладите. Този  център ще ни разкрие тайните на изкуството „пиене на чай“. Ще разгледаме цялата фабрика, за да разберем и най-големите тънкости в производството на тази колкото древна, толкова и мистична напитка.

Отпътуваме за Nuwara Eliya.

Несъмнено всеки от нас е чувал за цейлонския чай, но не всеки знае откъде идва. Шри Ланка е неговата родина, а конкретното място се нарича Нувара Елия. Днес тук има огромни плантации Цейлонски чай. Отглежда се на прохладен климат и е сякаш „на една ръка разстояние“ от Слънцето. Отглеждането, брането и обработката му изхранват от векове местното население.

Вечеря и нощувка в хотел в Ramboda, Nuwara Eliya.

 

 

1112

1314

 

 

 

Ден 5 NUWARA ELIYA / KITULGALA / BENTOTA (240 Km)

След закуска отпътуваме за Bentota през Kitulgala.

Водопадът Сейнт Клеър е един от най-красивите в тази страна, наричан още „Малката Ниагара на Шри Ланка”.

По път разглеждаме водопадът  Девон който е висок 97 метра.

Преминаване през местността Китулгала, където е сниман награденият с Оскар филм „Мост на реката Куай”. Китулгала е малък град в западна Шри Ланка в сърцето на джунглата. Това е едно от най-влажните места на острова. Това място е център на рафтинга. Пристигаме в Бентота и се настаняваме в хотела. Нощувка.

 

 

1516

 

 

 

Ден 6 -10  BENTOTA

Закуска в хотела. Почивни дни, свободно време за плаж и релакс. Запознаване с Аюрведа, като древно знание за това как да живеем в хармония с природните енергии. Осигурени са две възможности. Първата е аюрведичния център в хотела. Втората е на десет минути от хотела /автобусът е на разположение на групата /.

Посещава се Laluna Ayurveda Resort. Там ще се съветваме индивидуално с някой от местните аюрведични лекари /осигурен е преводач от английски/. Той ще определи вашето пракрути /изначалната ви хармония, зависеща от датата на раждане и съотношението на основните енергии – земя, огън и пространство /и вашето викрути/ сегашното ви енергийно състояние, което много често се отклонява от природната ви хармония/. Пряк резултат от тази дисхармония са болестите. По желание ще ви бъдат предписани сътветни аюрведични процедури, изпълнявани с масла, произвеждани от самия център с местни билки, както и подходяща за вашата доша /енергийна конституция/ аюрведично приготвена храна. Вашият водач е изпробвал тези неземни удоволствия и може да ви даде по-подробна информация за това, какво ви очаква.

Който не се интересува от Аюрведа, си прекарва времето на плажа или избира някоя от следните възможности, които предлага това райско кътче (срещу допълнително заплащане): като разходка в корабче с цел наблюдаване на китове; дайвинг за удоволствие или специално наблюдаване на корали в тяхното изящество по тези брегове; разнообразни  водни спортове /Бентота се явява столица на водните спортове в Шри Ланка/; разходка с лодка по реката в джунглата с наблюдение на местната природа; разходки до близкото градче или Коломбо /1 час/ за шопинг и вечери в близките местни ресторантчета на цени по-ниски от българските. Полудневен сититур до Коломбо е включен в цената. Ще бъде изпълнен в уговорен на място  в един от свободните следобеди.

 

 

17 18 19 20 21

 

 

 

ДЕН 11  BENTOTA / AIRPORT (101 Km)

След закуска трансфер до летището в Коломбо. Полет в 10.50 за София през Доха. Пристигане в София в 18.35 същия ден.

 

 

22

 

 

Хотели:

Пакет **** 

дестинация

хотел

нощувки

Web

Habarana

Fresco Water Villa 3+

2

http://www.frescowatervilla.com/

Kandy

Oakray Regency Hotel 4

1

http://www.oakrayregency.com/

Nuwara Eliya

Teabush Hotel 3+

1

http://www.teabushramboda.com/

Bentota

The Palms Hotel 4

6

http://www.palmsberuwala.com/

 

 

Цена на тура 1699 евро за човек в двойна стая

Доплащане за единична стая – 390 евро

Цената включва:

* 10 нощувки в хотели 3+ и 4 звезди, според таблицата
* самолетен билет София – Доха – Коломбо – Доха – София на QATAR AIRWAYS с включени летищни такси и позволен чекиран багаж до 30 кг.

* всички трансфери по програмата

* пътуване с луксозен климатизиран автобус

* 4 пълни пансиона (закуска, обяд и вечеря) + 6 закуски

* всички входни такси по програмата

* грижа за вашия багаж през цялото време на тура
* дългогодишен местен гид, запознат с тънкостите на Аюрведа
* опитен водач, практикуващ Аюрведа като начин на живот

* застраховка „Помощ при пътуване в чужбина” с покритие 20 000 евро

 

Цената не включва:

* виза за Шри Ланка – 35 щатски долара – Вива Холидей съдейства при взимане на разрешение за виза по електронен път – заповядайте в офиса.
* бакшиши за гидове и шофьори
* разходи от личен характер

* допълнителните обиколки и възможности през свободното време – масажи, наблюдение на китове и т.н.

Цената на програмата е калкулирана при курс 1 USD = 1.75 BGN. При промяна на курса с над 0,05 BGN в двете посоки, цената подлежи на промяна.